NOS NieuwsAangepast

Moedeloosheid onder werklozen

Steeds meer mensen raken ontmoedigd bij het zoeken naar een baan. De kans op succes is zo klein dat vorig jaar 70.000 mensen zijn gestopt met het zoeken naar werk. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2008, dus voor de crisis. De hoge werkloosheid en minder beschikbare banen maken het vinden van een baan erg lastig.

Volgens het CBS maakt de groep van ontmoedigden zo'n 6 procent uit van het totaal aan werkzoekenden. Vooral mensen van 55 jaar en ouder hebben de hoop opgegeven, ongeveer één op de acht. De leeftijd, de beschikbare arbeidsplaatsen en moeizamer omschakelen naar ander werk spelen hierbij een rol.

Vooral vrouwen

Onder jongere werkzoekenden ligt het aantal ontmoedigden een stuk lager. Bij mensen tot 35 jaar zijn er zo'n drie procent moedelozen en bij werkzoekenden van 35 tot 45 jaar is dat iets meer dan 5 procent.

Als de werkloosheid stijgt neemt ook het aantal mensen dat ontmoedigd raakt en de arbeidsmarkt de rug toekeert toe. Wel blijft het percentage van 'ontmoedigden' onder de werkzoekenden vrijwel gelijk. Het ligt sinds 2008 rond de 6 procent. In 2008 waren er 300.000 werklozen, nu zijn dat er 680.000 en dus ligt het aantal ontmoedigden nu ook twee keer zo hoog.

Vooral vrouwen haken af. Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS is dat te verklaren doordat het vaak gaat om tweeverdieners en mensen terugvallen op één inkomen. Daardoor is de noodzaak om snel een nieuwe baan te vinden minder groot en besluiten vooral vrouwen de zoektocht naar werk voorlopig even te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl