NOS NieuwsAangepast

Families eisen hereniging in de VS

Ruim 250 gezinnen zullen vandaag proberen om de grens vanuit Mexico naar de Verenigde Staten over te steken. De gezinnen eisen een visum voor de Verenigde Staten om zich te kunnen herenigen met familieleden die daar nu al wonen.

Met de actie 'Bring Them Home' proberen de gezinnen aandacht te vragen voor de gevolgen van het Amerikaanse immigratiesysteem. Sinds het aantreden van president Obama, vijf jaar geleden, zijn er meer dan twee miljoen illegalen uitgezet.

Illegaal

De meeste gezinnen hebben al eerder in de Verenigde Staten gewoond. Zij verbleven daar echter illegaal en werden uitgezet. De kinderen die in de VS zijn geboren mochten blijven, maar hun vaders en moeders moesten terug naar Mexico. Zo werden duizenden gezinnen uit elkaar gehaald.

Humanitair visum

Volgens de overheid kunnen immigranten die niet voldoen aan de eisen van een visum een alternatief 'humanitair' visum aanvragen. "Dit visum is bedoeld voor personen die om dringende redenen naar de Verenigde Staten willen komen", zegt Nelson Castillo, een Amerikaanse vreemdelingenrecht-advocaat. Volgens hem is het bepaald niet makkelijk om aan zo'n visum te komen.

"De mensen moeten eerst bewijzen dat ze hebben geprobeerd om legaal aan een visum te komen. En ze moeten aantonen waarom het noodzakelijk is dat ze in de Verenigde Staten gaan wonen." Daarbij komt dat alle aanvragen slechts een voor een worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl