NOS NieuwsAangepast

Oekraïne wil steun Timmermans

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa gaat zijn Nederlandse collega Frans Timmermans om steun vragen. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. Timmermans gaat morgen naar Oekraïne om met Desjtsjitsa te overleggen.

"Ik denk dat we dankbaar zijn als we steun kunnen krijgen na ondertekening van het samenwerkingsakkoord met de Europese Unie en ook met Nederland", sprak de Oekraïense minister.

De Europese Commissie is bereid om Oekraïne de komende jaren met 11 miljard euro te steunen. Dat geld is bedoeld om het land financieel te stabiliseren. Oekraïne is zo goed als bankroet.

Krim

Desjtsjitsa zei in de uitzending dat Oekraïne de Krim niet zal opgeven in ruil voor vrede. Maar vechten om het schiereiland is vooralsnog geen optie. "We zijn niet bereid te vechten tegen de Russen, wel om diplomatieke middelen in te zetten om deze agressie te weerstaan", zei de minister.

Ook benadrukte Desjtsjitsa dat zijn land het referendum op de Krim niet zal erkennen. Dat referendum, over aansluiting bij Rusland, staat gepland voor volgende week zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl