NOS NieuwsAangepast

Zwemmen dankzij vrijwilligers

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Zwembad Meekenesch, Lichtenvoorde vrijdagochtend 09.00 uur. Moeders en peuters in het kleine bad, over het algemeen ietwat oudere mensen trekken hun baantjes in het grote bad. Dat het kan, heeft te maken met burgerparticipatie. Of minder chic gezegd; het was óf sluiten óf openhouden met vrijwilligers.

De VVD-wethouder, het kritische D66-raadslid en twee vrijwilligers ontvangen me op de vroege vrijdagochtend. Eerst moet iedereen zijn blauwe plastic overschoentjes aan om uiteindelijk in de chloorlucht een gesprek te voeren.

Trots

De vrijwilligers en de wethouders stralen trots uit. Het is zo toch maar gelukt om het bad open te houden. VVD-wethouder Wentink van de gemeente Oost Gelre, waar Lichtenvoorde onder valt, had uitgerekend dat het bad niet open kon blijven op de manier zoals het ging. Er werkten ongeveer tien betaalde krachten. Dat zijn er nu nog twee.

Vrijwilligers Sevenich en Bloemberg hebben zich op de financiën en de publiciteit van het zwembad gestort. "Ik heb er enorm veel van geleerd", zegt Bloemberg, "maar eigenlijk is het op het randje van wat kan." Sevenich sluit zich daarbij aan. "Ik ben er enorm blij mee hoe het nu gaat, maar het was een gedwongen keuze."

De wethouder kent de kritiek, maar ziet dat het zwembad er beter uitzag dan vóór het inzetten van de vrijwilligers. Hij hoort moeders in het water zingen, en kleuters doen tussen het schreeuwen door ook af toe mee. Het zwembad draait op vrijwilligers, maar er zijn ook mensen die betaald worden. Niet alleen de twee overgebleven vaste krachten. Voor het peuterzwemmen wordt gewoon betaald, en daar krijgen de peuterzwemjuffrouwen ook een deel van.

Bozig

D66-raadslid Van der Meulen staat er een beetje bozig bij. Hij vindt dat het nooit op deze manier had moeten gebeuren. "Ik ben blij dat er mensen opstaan die het zelf oppakken, maar ze stonden met hun rug tegen de muur. Het draait goed nu, zeker. Maar de trots van de wethouder is misplaatst. Dat het zo goed loopt, is niet dankzij het college, maar ondanks het college."

Het is een college waar de trotse wethouder van de VVD nog graag vier jaar deel van wil blijven uitmaken. Het D66-raadslid wil er ook bij gaan horen. Ze zullen na de verkiezingen geheel vrijwillig discussie gaan voeren over het beleid de komende vier jaar in Oost Gelre. Ook over het vrijwilligersbeleid in de gemeente en ook over de bezuinigingen.

Maneschijn

Tijdens het gesprek zingen moeders in het kleine bad het liedje 'In de maneschijn,? en dat is één, en dat is twee, en dat is dikke dikke tante Kee, dat is recht, dat is krom en zo draaien we het wieltje nog eens om, rom bom'. De peuters interpreteren de tekst op hun eigen schreeuwerige manier.

De baantjeszwemmers zijn inmiddels klaar en trekken zelfstandig de afscheidingslijnen uit het water. Het peuterzwemmen gaat over in babyzwemmen en in de middag is er aquafit, en uiteindelijk eindigt de vrijdag met het discozwemmen. Het zwembad in Lichtenvoorde wordt druk gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl