NOS NieuwsAangepast

Operavernieuwer Mortier overleden

Opera-intendant Gerard Mortier is overleden. Afgelopen zomer werd een agressieve vorm van kanker bij hem geconstateerd. Mortier was 70 jaar.

Mortier speelde jarenlang een toonaangevende rol in de operawereld. Hij stond bekend als een vernieuwer en iemand die gedurfd te werk ging.

Salzburger Festspiele

De Belg kreeg grote beroemdheid toen hij in de jaren 80 intendant was bij de Munt in Brussel, de Belgische nationale opera.

Bij de Munt vestigde Mortier zijn naam als vernieuwer. Hij kwam met een programma dat meer als workshop was opgezet. De formule bevatte elementen uit het gesproken theater en leerde het publiek nadenken over de klassieke meesterwerken die werden vertoond.

Controverses

Van 1992 tot en met 2001 was Mortier artistiek directeur van de Salzburger Festspiele. Ook hier voerde hij radicale hervormingen door. Zijn programma leidde geregeld tot controverses. Bij zijn afscheid lieten tegenstanders van Mortier een paginagrote overlijdensadvertentie afdrukken in een lokale krant.

Later werkte Mortier onder meer als directeur van de opera in Parijs. De afgelopen jaren was hij artistiek directeur en adviseur bij het Teatro Real in Madrid.

Eredoctoraat

In 2007 werd Mortier in de adelstand verheven. Hij kreeg de titel van baron.

Mortier had eredoctoraten aan de universiteiten van Antwerpen en Salzburg. Eind deze maand zou hij een eredoctoraat krijgen aan de Gentse universiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl