NOS NieuwsAangepast

Assange: journalist nieuwe balling

Door NOS-techexpert Rachid Finge, in Austin, Texas

Journalisten die zich bezighouden met de nationale veiligheid zijn een nieuw soort vluchteling geworden. Dat zegt WikiLeaks-voorman Julian Assange. Hij sprak een zaal toe tijdens het SXSW-festival in Austin, Texas.

Assange wijst erop dat de journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras en klokkenluider Edward Snowden geen van allen meer in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië wonen. Hij spreekt van ballingschap. Het enige positieve eraan is dat ze hun werk kunnen voortzetten, zegt Assange.

Assange kondigde aan dat er opnieuw belangrijke documenten gelekt zullen worden, maar hij liet in het midden waar die over gaan en op welke termijn ze verschijnen. Assange zit sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen en sprak de zaal toe via Skype.

Gevangenis

Assange omschrijft zijn omgeving als een soort gevangenis, al kan hij veel vrijer bezoekers ontvangen. Volgens Assange geeft Groot-Brittannië acht miljoen dollar uit aan de beveiliging rond de ambassade.

Assange was vol lof over Greenwald, die de beschikking heeft over de documenten die Snowden heeft gelekt. Assange zegt dat geen enkele andere journalist zo dapper is als Greenwald. Volgens Assange is nu toe nog maar één procent van Snowdens documenten is gepubliceerd.

Greenwald spreekt SXSW komende maandag toe. Dat geldt ook voor Edward Snowden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl