Bijna alle steden China erg vervuild

Bijna alle Chinese steden kampen met ernstige milieuproblemen, heeft de onderminister voor Milieu bekendgemaakt. Van de 74 steden die de Chinese overheid vorig jaar speciaal in de gaten hield, overschreden er 71 de normen voor maximale vervuiling.

Bewindsman Wu Xiaoqing maakte de cijfers bekend in de marge van de jaarlijkse vergadering van het Volkscongres, het Chinese parlement.

Steenkool

De vervuiling van lucht, drinkwater en akkers baart de Chinezen grote zorgen. Vooral de vervuilende industrieën rondom de grote steden zijn verantwoordelijk voor de soms extreem slechte luchtkwaliteit.

Het merendeel van de bedrijven haalt zijn energie nog uit steenkool.

Prioriteit

De machthebbers in Peking hebben de strijd tegen de vervuiling tot een van hun prioriteiten gemaakt. De industrie moet overschakelen op een meer duurzame energiebron, op straffe van boetes of sluiting. Het Volkscongres buigt zich dezer dagen over de voorgestelde aanpak.

De Chinese premier Li Keqiang verklaarde woensdag in zijn openingstoespraak de oorlog aan de smog die alle Chinese stedelingen vrijwel dagelijk inademen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl