NOS NieuwsAangepast

Kremlin: geen bemiddeling Westen

Het lijkt uitgesloten dat Rusland met bemiddeling van het Westen met Oekraïne gaat onderhandelen. "De oproepen daartoe doen ons glimlachen", zei een woordvoerder van president Poetin.

Woordvoerder Peskov zei dat het Westen aan geloofwaardigheid heeft ingeboet, omdat het niet achter het akkoord is blijven staan dat op 21 februari tussen de regering-Janoekovitsj en de oppositie werd gesloten.

Dat hield onder meer in dat Janoeovitsj president zou blijven tot er in december verkiezingen zouden zijn gehouden. Rusland had bij de totstandkoming van dit akkoord bemiddeld, samen met Frankrijk, Duitsland en Polen. Een dag later werd Janoekovitsj afgezet en dat werd door de Westerse landen geaccepteerd.

Etnische zuiveringen

Peskov zei verder dat Rusland bang is dat de machtswisseling in Kiev tot etnische zuiveringen op de Krim en Oost-Oekraïne zal leiden. Hij bedoelt daar vermoedelijk mee dat de Russische bevolking daar door Oekraïners zal worden verjaagd.

Het Kremlin hoopt dat het Westen en Rusland hun conflict over de gebeurtenissen op de Krim zullen bijleggen, ondanks de diepgaande meningsverschillen daarover. De woordvoerder voegde eraan toe dat hij hoopt dat er geen nieuwe Koude Oorlog zal uitbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl