NOS NieuwsAangepast

Fotoverbod in Haarlemmermeer

Haarlemmermeer verbiedt het gebruik van camera's en telelenzen tijdens de nucleaire top NSS. Het totaalverbod geldt voor de hele gemeente. Het is ingesteld om overlast en verkeersonveilige situaties door vliegtuigspotters te voorkomen. De burgemeester roept spotters op om weg te blijven uit Haarlemmermeer.

Voor de gemeente geldt een noodverordening, die van kracht wordt op zaterdag 22 maart om 18.00 uur en geldt tot woensdag 26 maart 18.00 uur. In die periode mag niemand in Haarlemmermeer een camera, telelens of spandoek bij zich hebben.

Spotters

Eerder werd al bekend dat het gebied rond de Polderbaan wordt afgesloten, omdat daar de toestellen van de regeringsleiders worden geparkeerd. Vliegtuigspotters zijn alleen welkom op de speciale plaats voor spotters bij de Buitenveldertbaan, maar ook daar mogen ze geen foto's maken. Of het Panoramadek van Schiphol openblijft voor spotters, is nog niet duidelijk.

Bij te grote drukte worden die twee plaatsen alsnog afgesloten. Verwacht wordt dat vele honderden vliegtuigspotters naar de luchthaven willen komen om de toestellen te fotograferen.

Meer verboden

En er zijn nog meer verboden: het is tijdens de top ook niet toegestaan om het gezicht onherkenbaar maken door het te bedekken met bijvoorbeeld een bivakmuts of een helm. Daarnaast mogen in de gemeente geen op afstand bestuurbare vliegtuigjes en vaartuigen worden gebruikt.

Op Schiphol zelf gelden vanaf zondag 24 maart aangepaste vluchtschema's. KLM waarschuwt voor langere wachttijden tijdens de top. Ook wordt mensen aangeraden om tijdens de NSS voor de zekerheid eerder van huis te vertrekken. In bepaalde gevallen kunnen passagiers hun vlucht gratis omboeken.

De Nuclear Security Summit wordt gehouden op 24 en 25 maart in Den Haag. 58 wereldleiders praten er over het bestrijden van nucleair terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl