NOS NieuwsAangepast

Juncker leidt christendemocraten

Jean-Claude Juncker is gekozen tot lijsttrekker van de Europese christendemocraten. Daarmee is hij de gedoodverfde kandidaat om voorzitter te worden van de nieuwe Europese Commissie, als de christendemocraten tenminste de grootste partij worden bij de Europese verkiezingen op 22 mei.

De Luxemburger Juncker is vooral bekend geworden als voorzitter van de eurogroep, als voorganger van Jeroen Dijsselbloem. Daarnaast was hij tot vorig jaar de langst zittende premier in Europa.

Nu de christendemocraten hun keuze hebben gemaakt, zijn de lijsttrekkers van alle grote politieke families in Europa bekend. De huidige voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schultz, voert de lijst van de sociaaldemocraten aan. De liberalen worden geleid door de oud-premier Guy Verhofstadt van België.

Stoelendans

Na de parlementsverkiezingen komen ook alle topfuncties in Europa vrij. Zo wordt er een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement gekozen, een geheel nieuwe Europese Commissie en ook een nieuwe voorzitter van de regeringsleiders.

In het verleden was dat een schimmig machtsspel waarbij landen allemaal nationale kandidaten nomineerden, waarna de regeringsleiders achter de schermen probeerden tot invulling van de functies te komen.

Meer macht

Inmiddels heeft het Europees Parlement het recht verworven om de voorzitter van de Europese Commissie te kiezen. Daarmee heeft het parlement meer macht dan in het verleden. Of dat de manoeuvreerruimte van de regeringsleiders in de achterkamertjes daadwerkelijk inperkt, moet deze zomer blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl