NOS NieuwsAangepast

Erdogan dreigt met internetban

Premier Erdogan van Turkije heeft gedreigd Facebook en YouTube te verbieden in zijn land. Hij zegt dat de internetdiensten door zijn politieke tegenstanders worden misbruikt.

Op YouTube zijn afgelopen tijd audiofragmenten opgedoken die Erdogan in een kwaad daglicht stellen.

Nep

Van een van die fragmenten wordt beweerd dat het een afgetapt telefoongesprek is tussen de premier en zijn zoon Bilal. Daarin zou hij zijn zoon de opdracht hebben gegeven om tientallen miljoenen aan contant geld te verstoppen.

Erdogan heeft gezegd dat deze opname nep is en in elkaar gezet door Fethullah Gülen om Erdogans AK-partij in diskrediet te brengen voor de lokale verkiezingen van 30 maart. Prediker Gülen, een voormalige medestander van Erdogan, leeft nu in ballingschap in de VS en ontkent zijn betrokkenheid.

Geen sprake van

Erdogan was gisteravond fel op de Turkse tv: "We zullen dit land niet overlaten aan de genade van YouTube en Facebook en zullen de noodzakelijke stappen nemen." Hij bevestigde dat hij overweegt om YouTube en Facebook helemaal te laten blokkeren in Turkije.

Volgens president Gül kan er van een blokkade geen sprake zijn. Hij zegt dat hij instaat voor de vrijheid van meningsuiting. Als president kan hij wetten tegenhouden en terugsturen naar het parlement. Hij zegt dat hij trots is op de wetten die onder hem zijn ingevoerd om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl