NOS NieuwsAangepast

Rotterdam heeft nieuw visitekaartje

Nog zes dagen en dan opent koning Willem-Alexander het vernieuwde Centraal Station van Rotterdam. Dat heeft een metamorfose ondergaan: wat in het verleden werd gezien als het afvoerputje van de stad, is veranderd in een visitekaartje.

De verbouwing heeft tien jaar geduurd. Het vorige stationsgebouw, met de karakteristieke letters en klok, heeft plaatsgemaakt voor een aankomsthal die in de volksmond al de haaienbek en 'station kapsalon' wordt genoemd. De letters en de klok hebben ook in het nieuwe gebouw een plaats gekregen.

Energiezuinig

Het station biedt behalve meer ruimte en meer winkels ook veel technologische innovaties. Zo ligt er op het dak 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. De energie die daarmee wordt opgewekt, wordt gebruikt voor roltrappen, liften en verlichting.

Elf grote stations in Nederland krijgen tegelijkertijd een opknapbeurt. Rotterdam Centraal is het eerste station dat af is; op Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, Delft, Breda, Tilburg, Eindhoven, Arnhem en Zwolle wordt nog gewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl