NOS NieuwsAangepast

Opstelten: OM hield geen info achter

Minister Opstelten ontkent dat het Openbaar Ministerie jarenlang belangrijke verklaringen heeft achtergehouden over een schietincident in Irak. In 2004 werd een Irakees doodschoten en het is zeker dat in elk geval een Nederlandse militair schoten heeft gelost.

Advocaat Liesbeth Zegveld staat de vader van het slachtoffer bij en ze wil dat de Nederlandse militair alsnog wordt vervolgd. Volgens haar zijn cruciale verklaringen met opzet uit het strafproces weggelaten om de Nederlander te beschermen.

Kamervragen

Opstelten antwoordt op Kamervragen van de SP dat de Koninklijke Marechaussee destijds verklaringen van Iraakse militairen heeft opgenomen. Opstelten schrijft dat het OM het bestaan daarvan en de korte inhoud ervan heeft gemeld, maar hij erkent dat de uitgewerkte verklaringen niet in het dossier van het OM zijn terechtgekomen. Volgens de minister gebeurde dat omdat het OM dat niet noodzakelijk achtte voor de beoordeling van de vraag of de Nederlander strafbaar was.

Daarbij speelde mee dat de Nederlander heeft toegegeven dat hij heeft geschoten. Volgens het OM kon niet worden uitgesloten dat een van zijn schoten de Irakees dodelijk heeft geraakt, maar leek het gerechtvaardigd dat de man ervan uitging dat hij handelde uit zelfverdediging.

Europees Hof

Inmiddels zijn de verklaringen in hun geheel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestuurd. Daar heeft Zegveld de zaak aanhangig gemaakt. Volgens haar heeft het OM meineed gepleegd. Opstelten schrijft dat hij die "ernstige beschuldiging" niet kan plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl