NOS WielrennenAangepast

Wiggins gaat Froome ondersteunen

Bradley Wiggins gaat Chris Froome, ploeggenoot bij Sky, in de komende Tour de France ondersteunen. Dat heeft de winnaar van de editie van 2012 verteld in een interview met The Independent. "Froome is nu de kopman en ik vind dat prima, al ben ik nog niet klaar met de Tour", zegt de 33-jarige Wiggins over zijn landgenoot die vorig jaar de Tour op zijn naam schreef.

"Ik wil dat het net zo mooi wordt als het jaar dat ik won, maar ik ben er nu voor een ander doel. Ik wil Froome helpen en een tijdrit winnen. Vorig jaar waren er een aantal momenten dat Froome geïsoleerd was en ik wil hem te hulp schieten als dat weer gebeurt."

Relatie onder druk

De uitspraken van Wiggins zijn enigszins opmerkelijk te noemen, omdat de relatie tussen Froome en Wiggins sinds de Tour de France van 2012 ernstig onder druk stond. Wiggins reed destijds in de Alpen in het geel, maar zijn toenmalige knecht Froome demarreerde opzichtig bij hem vandaan. Froome, die op dat moment sterker was dan zijn kopman, werd teruggefloten door de ploegleiders en voegde zich weer bij Wiggins.

In de aanloop naar de afgelopen Tour liepen de spanningen verder op, toen een discussie ontbrandde over wie de kopman van Sky zou moeten worden: Froome of Wiggins. De ploegleiding wees Froome aan, maar Wiggins zou niet voor hem knechten. Uiteindelijk liet de winnaar van 2012 de Tour schieten vanwege een blessure.

"Doping gebruiken is psychopathisch"

Wiggins is ervan overtuigd dat Froome de Tour in 2013 'schoon' won. "Er werd zoveel onzin verteld. Zijn prestaties waren dominant, maar ze waren ook echt. Ik weet dat iedereen voorgelogen is door Lance Armstrong, maar in zijn tijd werd er niet goed getest. Je zou gek zijn om in deze tijd doping te gebruiken, misschien is dat zelfs een beetje psychopathisch."

Bij Wiggins was en is er geen moment van twijfel om deel te nemen aan de 101ste Tour de France, die dit jaar in het Engelse Leeds van start gaat. "We beginnen in het Verenigd Koninkrijk. Dat wordt een feest voor de Britse wielersport en ik wil daar graag deel van uitmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl