NOS NieuwsAangepast

Vaak te zwaar medicijn voor COPD

Mensen die aan een lichte vorm van de longziekte COPD lijden, krijgen vaak te zware medicijnen voorgeschreven. Dat schrijven Leidse onderzoekers in het wetenschappelijke blad PLoS ONE.

Dat komt doordat de medicijnen getest worden op ziekenhuispatiënten en dat is meteen de meest ernstige groep. "Het middel wordt dan effectief bevonden, maar daardoor krijgen patiënten met een milde of matige vorm vaak te zware middelen," zegt Niels Chavannes, huisarts en hoofdonderzoeker.

Schimmelinfecties

Die zware medicijnen hebben een aantal vervelende bijwerkingen, volgens Chavannes. "Denk aan schimmelinfecties in de mond en keel. En een veel hoger risico om een longontsteking op te lopen." Bovendien zijn het dure medicijnen.

"Het belangrijkste is om patiënten met lichte of matig ernstige COPD te wijzen op het aanpassen van hun leefstijl. Maar in de praktijk trekken artsen veel te snel hun receptenblokje", zegt Chavannes.

Aanpassing

De landelijke richtlijn voor COPD moet worden aangepast, stellen de onderzoekers. Daar gaat wel wat tijd over heen: de aangepaste richtlijn verschijnt naar verwachting volgend jaar.

In Nederland lijden zo'n 350.000 mensen aan COPD, een chronische longziekte. Roken is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van COPD. Ongeveer een kwart van de patiënten heeft een lichte vorm van COPD. Nog eens een kwart lijdt aan een ernstige vorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl