NOS NieuwsAangepast

Boetes RDW voorlopig niet geïnd

De Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW stuurt al twee weken geen boetes aan automobilisten die onverzekerd rijden of rijden zonder geldige apk. Dat is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het hof oordeelde dat volautomatisch geïnde boetes soms onrechtmatig zijn.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, maar in afwachting daarvan is de inning van boetes door de RDW stopgezet.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed de uitspraak twee weken geleden in een zaak waarbij een automobilist een boete kreeg voor onverzekerd rijden. Het hof oordeelde dat de boete vernietigd moest worden omdat niet te achterhalen was door welke opsporingsambtenaar de sanctie was opgelegd en of die ambtenaar wel bevoegd was.

De dans ontspringen

Het is niet zo dat automobilisten nu de dans ontspringen. Volgens een woordvoerder van het OM worden nog dagelijks controles gedaan en overtredingen vastgesteld. "Maar we sturen de boetes voorlopig niet op". De RDW mag tot vier maanden na een overtreding nog een boete sturen.

Op onverzekerd rijden staat een boete van 400 euro, rijden zonder apk-keuring kost 130 euro. Voor onverzekerd rijden worden jaarlijks 280.000 boetes opgelegd. Voor rijden zonder apk gaan elk jaar 240.000 acceptgiro's de deur uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl