NOS NieuwsAangepast

"Krim wil bij Rusland horen"

Het parlement en de regering van de Krim hebben vandaag een belangrijke stap gezet richting aansluiting bij Rusland. Het parlement stemde daar vrijwel unaniem vóór.

Vicepremier Temirgaliev zei dat alle bezittingen van de Oekraïense regering worden genationaliseerd, de Russische roebel het betaalmiddel wordt en de Oekraïense militairen op de Krim als bezetters worden beschouwd. Zij moeten zich overgeven of vertrekken. "De enige wettige, gewapende macht op de Krim is de Russische krijgsmacht", zei Temirgaliev.

Referendum

De vicepremier zei verder dat het referendum over aansluiting bij Rusland al op 16 maart wordt gehouden en niet op 25 mei of 30 maart, zoals eerder was gezegd. Het referendum is bedoeld om de besluiten van het parlement en de regering te bekrachtigen.

President Poetin kondigde aan dat etnische Russen die vroeger in Rusland of de Sovjet-Unie hebben gewoond, gemakkelijker een Russisch paspoort kunnen krijgen.

Onwettig

Volgens correspondent David-Jan Godfroid is moeilijk te zeggen wat de besluiten betekenen, omdat het bestuur in de Krim helemaal niet zelf kan beslissen over aansluiting bij een ander land. "Maar de spanningen lopen hierdoor natuurlijk wel erg op", zegt Godfroid.

De Oekraïense premier Jatsenjoek, die in Brussel is voor overleg met de EU, noemt het besluit tot een referendum onwettig. De Krim is en blijft een integraal onderdeel van Oekraïne, zei Jatsenjoek.

OVSE

Zo'n veertig militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn vanmiddag tegengehouden toen ze de grens met de Krim over wilden gaan. Dat gebeurde door twee groepen gewapende mannen. Die droegen militaire kleding zonder herkenningstekens en weigerden te zeggen wie ze waren.

De OVSE-missie was op pad gestuurd op verzoek van de nieuwe Oekraïense regering in Kiev, om bij te dragen aan het verminderen van de spanning.

Rusland is tegen de missie. In het verleden hebben OVSE-missies conflicten over Kosovo en Zuid-Ossetië alleen maar verergerd, zei de Russische gezant bij de OVSE.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl