NOS NieuwsAangepast

Zakkenrollerij komt vaker voor

Zakkenrollers slaan vaker hun slag en in de meeste gevallen is de mobiele telefoon het doel. Uit misdaadcijfers van de nationale politie, blijkt dat het aantal gevallen van zakkenrollerij vorig jaar met 13 procent toenam. De mobiele telefoon was in de helft van de gevallen de buit, tegen eenderde in 2012.

In Amsterdam zijn verreweg de meeste zakkenrollers actief. Vorig jaar werden daar meer dan 10.000 zakkenrollers betrapt. Op ruime afstand volgen Rotterdam (2700), Den Haag (2150), Eindhoven (1500), Utrecht (1400) en Maastricht (1200).

Bekijk hier de cijfers over zakkenrollers, inbraken en diefstallen in uw gemeente.

Misdaadcijfers

Over de hele linie zijn vorig jaar minder misdrijven gepleegd dan in 2012, zoals korpschef Bouwman van de nationale politie begin dit jaar al bekendmaakte. De politie schonk vooral meer aandacht aan misdrijven die voor burgers bijzonder ingrijpend zijn.

De politie noteerde minder overvallen, straatroven, inbraken en geweldszaken. De daling ontstond waarschijnlijk door een andere en intensievere aanpak van die delicten. Er wordt bijvoorbeeld intensiever gepatrouilleerd, bepaalde verdachten worden meer in de gaten gehouden en de reclassering houdt scherper toezicht.

Het aantal woninginbraken bleef stabiel. De zogenoemde insluipingen namen met ruim eentiende af, maar daar staat een sterke groei van het aantal inbraken in kelderboxen, garages, schuren en tuinhuisjes tegenover. De politie denkt dat het de dieven vaak te doen is om een elektrische fiets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl