NOS NieuwsAangepast

Prijzen weer minder gestegen

De inflatie, de prijzen voor levensonderhoud, goederen en diensten, is weer minder sterk gestegen. De gemiddelde prijsstijging in februari kwam uit op 1,1 procent en is sinds de zomer van 2010 niet zo laag geweest, meldt het CBS.

De afname is vooral te danken aan goedkopere benzine. Ook de prijzen van voedingsmiddelen stegen minder, vooral van verse groenten en fruit.

Gestaag

De inflatie daalt sinds de zomer gestaag. De laatste jaren behoorde Nederland tot de landen in Europa met de hoogste inflatie.

Soms waren sterk gestegen grondstofprijzen de oorzaak, maar vooral overheidsmaatregelen zoals assurantiebelasting en btw- en accijnsverhogingen duwden de prijzen in 2012 en 2013 omhoog. Die prijsopdrijvende effecten zijn na een jaar uitgewerkt en dus daalt ook het inflatiecijfer.

Omgerekend naar Europese inflatiecijfers bedraagt de inflatie in Nederland nu 0,4 procent. Het verschil zit in de onderlinge afstemming en definities tussen Europese landen over onder meer de samenstellingen van de boodschappenmandjes en wat wel en niet en hoe zwaar meeweegt.

Koopkrachtverlies

Als het leven en de boodschappen minder duur worden, is dat gunstig voor de portemonnee en de koopkracht van huishoudens. Aan de andere kant wijzen lagere prijzen of minder sterke prijsstijgingen op minder vraag en een zwakke economie.

Een hoge inflatie betekent dat je geld minder waard wordt (geldontwaarding). Met 2 procent inflatie koop je voor 100 euro maar voor 98 euro aan spullen. Het is, als je loon of inkomen hetzelfde blijft, koopkrachtverlies. Een lagere inflatie betekent dat je iets meer waar krijgt voor je geld.

Tegenover inflatie staan meestal loonsverhogingen. Maar door de recessie zijn die de voorbije jaren vrijwel achterwege gebleven, ondanks de hoog oplopende inflatie. Per saldo is de koopkracht dus flink uitgehold.

Dreiging van deflatie

In bijna heel de Europese Unie zijn door de economische malaise de prijsstijgingen flink afgenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling en taak om de inflatie onder of in de buurt van de 2 procent te houden. Dat wordt gezien als een 'gezond' niveau voor een normaal draaiende economie.

Maar de economie draait bij lange na niet lekker, waardoor de inflatie nu al maanden ver onder de 1 procent ligt. Dat baart de beleidsmakers zorgen, want er dreigt zelfs deflatie, dalende prijzen. En bij dalende prijzen stellen mensen hun aankopen uit, omdat de boodschappen of de meubels morgen goedkoper zijn dan vandaag. Dat ontregelt de economie nog meer.

Er klinken daarom stemmen die zeggen dat de ECB de rente verder moet verlagen of iets anders moet doen om de economie aan te zwengelen. Veel ruimte om te manoeuvreren heeft de ECB echter niet meer. De Europese basisrente staat nu op slechts 0,25 procent. Vandaag vergadert de ECB trouwens over het rentebeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl