NOS NieuwsAangepast

Referendum Krim half maart

De regering van de Oekraïense autonome regio de Krim heeft voor 16 maart een referendum uitgeschreven over de status van het schiereiland. De bevolking krijgt dan de vraag voorgelegd de Krim zich moet aansluiten bij Rusland of dat het schiereiland een andere, meer autonome status moet krijgen.

Het regionale parlement in Simferopol sprak zich vanochtend in een stemming vrijwel unaniem uit voor aansluiting bij Rusland. Van de 81 aanwezigen stemden 78 parlementsleden voor. De uitslag kreeg buiten het parlement een enthousiast onthaal. "Rusland, Rusland" werd gescandeerd.

Premier Aksjonov kondigde gisteren al aan dat het referendum vervroegd zou worden van mei naar maart.

Afgewezen

De Oekraïense regering in Kiev heeft het referendum onmiddellijk van de hand gewezen.

Premier Jatsenjoek zei gisteren dat te praten valt over de toekenning van meer bevoegdheden aan de Krim, maar dat het eiland onderdeel blijft van Oekraïne. Sovjetleider Chroetsjsjov wees in 1954, een jaar na het overlijden van Stalin, de Krim aan Oekraïne toe. Rusland en Oekraïne maakten toen deel uit van de Sovjetunie, die in 1991 uiteenviel in een reeks onafhankelijke staten.

Geblokkeerd

Aksjonov verklaarde vanochtend dat pro-Russische troepen alle toegangswegen naar het schiereiland in handen hebben. De Oekraïense legerbases op de Krim zijn volgens hem nu geblokkeerd.

Bij de oproerpolitie en de veiligheidstroepen hebben zich 11.000 man aangesloten van zelfverdedigingscommando's, zegt Aksjonov. Oekraïne en de westerse landen gaan ervan uit dat dat Russen zijn. Rusland ontkent dat het troepen naar de Krim gestuurd heeft.

Donetsk

In de oostelijke stad Donetsk heeft de Oekraïense politie de bezetters verdreven uit het regionale regeringsgebouw en daar de Oekraïense vlag weer gehesen. Volgens sommige media zijn daarbij zeventig mensen opgepakt, onder wie de zelfbenoemde pro-Russische gouverneur Pavel Goebarev. Korte tijd later was hij weer op vrije voeten. Onbekend is hoeveel mensen nog vastzitten.

De situatie in de stad verandert voortdurend. De strijd spitst zich steeds toe op het overheidsgebouw, waar om beurten de Oekraïense en de Russische vlag wappert. Gisteren werd het gebouw na een bezetting van vijf dagen door pro-Russische betogers door de politie ontruimd.

In de loop van de dag kregen de Russisch-gezinden het gebouw toch weer in handen. De Oekraïense overheid meldt dat hard ingrijpen vermeden wordt, waarschijnlijk uit angst dat Rusland dat zal aangrijpen voor een inval in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl