NOS NieuwsAangepast

Kamer tegen gesloten ov-poortjes

Een Kamermeerderheid van VVD en PvdA is tegen het afsluiten van stations voor mensen zonder ov-chipkaart. Dat zullen de partijen vanmiddag in een debat met staatssecretaris Mansveld naar voren brengen.

VVD-Kamerlid De Boer wijst erop dat het spoor "nu eenmaal" gebieden doorsnijdt, en dat een station "bij uitstek de plek is" om over te steken. Ze vindt dat mensen hier gebruik van moeten kunnen maken zonder in- en uit te hoeven checken.

Moties

"De PvdA wil de stations publiek toegankelijk houden", zegt PvdA-Kamerlid Hoogland. Hij ziet stations als openbare ruimte en dat moet zo blijven, vindt hij. "Dat verhoogt de aantrekkelijkheid van stationsgebieden."

De twee regeringspartijen willen eventueel vanmiddag moties indienen om de plannen van de NS om verschillende stations af te sluiten, tegen te houden.

NS

De NS zegt in een reactie dat het probleem van de bereikbaarheid van wijken via de perrons bij acht gemeenten speelt. De vervoerder is met die gemeenten in gesprek over een oplossing.

Een NS-woordvoerder zegt dat hij snapt dat mensen het perron op willen om bijvoorbeeld iemand uit te zwaaien, maar dat de poortjes nodig zijn om de veiligheid op het perron en in de trein te vergroten.

Op de stations Woerden en Rotterdam-Alexander is begonnen met een proef waarbij reizigers alleen met ov-chipkaart het perron op kunnen. De NS zegt dat de proef tot nu toe een succes is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl