NOS NieuwsAangepast

Vier NL universiteiten in top-100

Vier Nederlandse universiteiten behoren tot de wereldtop, schrijft het onderwijsmagazine Times Higher Education. In de World Reputation Rankings top-100 van het vakblad kwamen vorig jaar nog vijf Nederlandse instellingen voor; Wageningen is afgevallen.

De TU Delft heeft de hoogste Nederlandse positie en staat op nummer 42. Dat is negen plekken hoger dan vorig jaar.

De lijst wordt samengesteld door tienduizenden academici wereldwijd te vragen naar wat zij de beste universiteiten vinden. De lijst is dus puur een weergave van hoe universiteiten wereldwijd worden gezien, niet van academische prestaties.

Leiden, Utrecht en UvA

De overige drie universiteiten vallen buiten de top-50. Vanaf die plek krijgen de universiteiten geen exacte rangschikking meer, maar worden ze per tien alfabetisch gerangschikt.

De Universiteit Leiden zakt van 61-70 naar de plaatsen tussen de 81 en 90. De Universiteit van Amsterdam valt dit jaar tussen de 71 en 80; vorig jaar stond de UvA nog tussen de 81 en 90.

De Universiteit Utrecht staat net als vorig jaar tussen de 81 en 90.

Angelsaksisch

Wereldwijd domineren Angelsaksische universiteiten in de lijst. Harvard, MIT en Stanford vormen de top-3 en van de honderd plekken worden er 46 ingenomen door Amerikaanse instellingen.

Zo staan in de top-10 alleen maar Amerikaanse universiteiten, op Cambridge en Oxford (4 en 5) na. De eerste niet-Engelstalige universiteit is die van Tokio op 11.

De eerste universiteit van het Europese vasteland is de ETH in het Zwitserse Zürich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl