NOS SportAangepast

Alles is nieuw voor Sifan Hassan

Kenners dichten haar medaillekansen toe, maar Sifan Hassan heeft geen idee wat ze moet verwachten tijdens de WK Indoor in Polen. Ze heeft nog nooit aan zo'n groot indoortoernooi meegedaan. Sterker nog, ze heeft zelfs nog nooit twee keer in een weekend een 3.000 meter gelopen in wedstrijdverband.

"Ik wil mijn best doen, goed lopen. Maar ik weet niet wat er gaat gebeuren," zegt ze.

Sifan Hassan is dan ook een bijzondere atlete. Als asielzoekster uit Ethiopië komt ze op haar vijftiende naar Nederland. In Leeuwarden gaat ze hardlopen, iets wat ze ook al op recreatief niveau in Ethiopië deed. Pas als ze naar Eindhoven verhuisd en daar opgenomen wordt in de Ethiopische gemeenschap blijkt haar talent. Ze komt onder de hoede van oud-atleet Aiduna Aitnafa, later ook haar coach.

Nederlands paspoort

Eind vorig jaar krijgt ze het felbegeerde Nederlandse paspoort. Een paar dagen later wint ze al haar eerste titel. Ze wordt Nederlands kampioen cross. Voor de WK Indoor kwalificeert ze zich zowel voor de 1.500 als de 3.000 meter.

Ze besluit alleen de 3.000 meter te lopen. "Ik heb tijdens de wintermaanden veel kilometers gelopen. En nog niet zo veel getraind op pure snelheid. Vandaar dat ik de 3.000 meter loop."

Hassan is best gespannen voor de indoorwedstrijden. In de buitenlucht weet ze wat ze kan, voelt ze zich zeker. Maar bij indoor is alles nieuw. "Het is mijn eerste indoorjaar. Ik weet niet hoe hard ik kan lopen. Binnen is de lucht droog, de baan is klein. Het voelt voor mij nog een beetje raar. Je hebt ook meer last van lopers die duwen en trekken."

"Medaille? Dat kan"

Ze tempert dan ook de verwachtingen. "Een medaille? Ja dat kan, ik weet het niet." Op de 1.500 meter heeft ze het Nederlands record al verbeterd, de verwachting is dat ze ook het record op de 3.000 meter in handen zal krijgen. Die tijd staat al sinds 4 maart 1989 op 8.33,82.

Elly Van Hulst liep de tijd toen Hassan nog niet eens geboren was. "Ik heb van haar gehoord ja. Ze loopt stijlvol en heeft ook een wereldrecord gelopen ooit. Ik weet niet of ik ooit zo goed wordt als zij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl