NOS NieuwsAangepast

Studie: minder medicatie hiv-patiënt

Er is hoop dat hiv-patiënten in de toekomst niet meer levenslang medicijnen hoeven te slikken. Met behulp van genetische technieken zijn wetenschappers erin geslaagd om afweercellen van hiv-patiënten te veranderen. Daardoor ontstaat als het ware een natuurlijke resistentie en kan hiv de cellen niet meer binnen dringen. Levenslange medicatie is dan niet nodig.

De resultaten van het onderzoek staan in het medische vakblad The New England Journal of Medicine.

Een veelbelovende ontwikkeling in het wereldwijde hiv-onderzoek, beaamt Annelies Verbon. Als internist-infectioloog is zij verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. Tegelijkertijd wijst Verbon erop dat er nog veel meer onderzoek nodig is. "Het onderzoek evalueert de veiligheid van deze methode en betreft twaalf patiënten. Alvorens deze techniek praktijk kan worden, zal eerst in veel grotere groepen onderzoek gedaan moeten worden."

Uitschakelen

Besmetting met het humaan immunodeficiëntie virus (hiv) kan een voorstadium zijn van aids. Hiv beschadigt een bepaald type witte bloedcellen, de CD4-cellen. Die cellen zijn van belang voor een goed functionerend afweersysteem. Als de CD4-cellen hun functie niet meer uitoefenen, worden hiv-geïnfecteerde patiënten vatbaar voor infecties die bij gezonde mensen onschuldig verlopen.

Om de CD4-cellen uit te schakelen, bindt hiv zich aan een bepaald eiwit dat op de oppervlakte van lichaamscellen aanwezig is. De onderzoekers schakelen dat eiwit als het ware uit, waardoor het virus de cel niet meer in kan.

Functionele genezing

Onderzoek op het gebied van gentherapie en hiv is vooral van internationale aard. Wel richten in Nederland andere typen onderzoek zich op 'functional cure' van hiv-patiënten. Daarbij wordt gezocht naar methoden om met hiv normaal te kunnen leven.

Genezing van hiv is nog niet mogelijk. Verbon: "Bij functional cure wordt het virus niet helemaal uit het lichaam verdreven, maar wordt de aanwezigheid zo beperkt dat het virus niet meer in het bloed aantoonbaar is en dat zonder levenslange medicatie toch een normale levensduur verwacht mag worden."

34 miljoen

Vorig jaar bleek dat het aantal bijgekomen hiv-infecties wereldwijd opnieuw was gedaald. Toch lijden naar schatting wereldwijd 34 miljoen mensen aan hiv/aids. In Nederland zijn ongeveer 25.000 mensen besmet met hiv. Per dag komen er ongeveer drie gevallen bij. Per jaar overlijden in Nederland zo n vijftig mensen aan de gevolgen van aids.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl