NOS WielrennenAangepast

Armstrong bekent doping op WK '93

Lance Armstrong heeft ook doping gebruikt tijdens het door hem gewonnen WK in 1993. Dat bekent de Amerikaan in het dinsdag verschenen boek 'Cycle of Lies', dat New York Times-journaliste Juliet Macur schreef over de ondergang van de wielerlegende Lance Armstrong.

Armstrong had tot dinsdag alleen toegegeven dat hij doping had gebruikt in de door hem gewonnen Rondes van Frankrijk (1999-2005), nadat hij zijn strijd tegen kanker had overleefd.

Dat hij vóór zijn ziekte doping had gebruikt was geen geheim meer door het uitkomen van het USADA-rapport in oktober 2012, maar daarin bleek alleen dat de Amerikaanse formatie van Armstrong pas in 1995 (na Milaan-Sanremo) overging tot gestructureerd dopinggebruik.

Het middel Synacthen

In het boek van Macur geeft Armstrong niet alleen toe doping te hebben gebruik tijdens de titelstrijd in Oslo in 1993, hij gaat ook specifiek in op het middel. Macur schrijft: "Hoewel soigneur Hendershot vertelt dat hij Armstrong kort nadat hij in 1992 bij Motorola had getekend met prestatieverhogende middelen heeft geïnjecteerd, zegt Armstrong zelf dat hij pas doping is gaan gebruiken voor het wereldkampioenschap van 1993. Hij zegt dat Testa (dokter Max Testa, red.) hem Synacthen gaf, een middel dat de bijnieren prikkelt om glucocorticoïden af te geven."

Het middel zorgt ervoor dat renners zich sterker voelen en het neemt de pijn deels weg tijdens zware ritten. Het wordt ook wel gebruikt in combinatie met corticoïden en anabole steroïden. "De Motorola-ploeg beschikte zelfs al over het middel voordat Armstrong zijn ploeggenoten tot het gebruik van epo aanzette", schrijft Macur.

Overigens was de Nederlander Hennie Kuiper in die jaren ploegleider van de Amerikaanse ploeg. "Mij is daar niks van bekend."

De leugens van Lance

Macur geeft als bron het interview dat zij zelf hield met Armstrong in juni 2013, bij hem thuis in Texas. Dat gesprek geldt als rode draad voor het boek dat verder, naast het uiteenzetten van de handelswijze van Armstrong, vooral ingaat op de psyche van de Texaan. In Nederland ligt het onder de naam 'De leugens van Lance, de ondergang van een wielerlegende' in de winkel.

Vanavond in Nieuwsuur een uitgebreid interview met Juliet Macur, de schrijfster van Cycle of Lies. Vanaf 22.00 uur op Nederland 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl