NOS NieuwsAangepast

NL'se gezant bedreigd op Krim

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry heeft zijn missie op de Krim afgebroken vanwege bedreigingen. Hij zou onder bedreiging van een wapen in Simferopol uit zijn auto zijn gestapt en daarna een café in zijn gevlucht.

In het café, dat omsingeld werd door gewapende milities, was ook een Britse journalist van ITV News. Hij twitterde foto's van Serry en meldde dat ze daar vast zaten.

De NOS sprak Serry kort aan de telefoon, toen hij nog in het café zat. Hij zei alleen dat hij "in een lastige positie zit en op dit moment bezig is een uitweg te vinden". Verder wilde hij niets zeggen.

Ontvoering

Serry zou aan de bedreigers hebben toegezegd om te stoppen met zijn missie en per direct op het vliegtuig te stappen. Op videobeelden zijn juichende pro-Russische betogers te zien terwijl Serry naar een auto loopt. Ze roepen "Rusland, Rusland!" Er komen berichten binnen dat hij inmiddels vertrokken is naar Istanbul.

Serry is de adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor Oekraïne.

Geen respect

Minister Timmermans heeft op Facebook zijn steun betuigd. "Respect en bewondering voor Robert Serry". Volgens de minister probeert de diplomaat de situatie op de Krim zo goed mogelijk in kaart te brengen, zodat de crisis vreedzaam kan worden opgelost.

"Robert moet daar gewoon zijn werk kunnen doen en niet worden dwarsgezeten door gewapende mannen die kennelijk zelfs voor de VN geen respect kunnen opbrengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl