NOS NieuwsAangepast

Plan Blok "slecht voor wijken"

De onlangs aangepaste plannen van minister Blok voor woningcorporaties zouden nu eindelijk iedereen tevreden moeten stellen. Maar de gemeenten, de vastgoedinvesteerders en de woningcorporaties zelf laten in hun eerste reacties weten het niets te vinden.

Volgens de critici zullen er te weinig huizen worden gebouwd en zal de leefbaarheid van moeilijke wijken erop achteruit gaan.

De bedoeling is dat het bedrijfsleven en vastgoedinvesteerders de bouw van de duurdere huizen gaan overnemen. Maar die vinden dat ze nog steeds te veel oneerlijke concurrentie ondervinden van de woningcorporaties. Die werken met overheidssteun.

Henk Jagersma, voorzitter van de vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IBVN), zegt dat investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars door deze "concurrentievervalsing" terughoudend zijn om geld te steken in woningbouw. Blok mag wat hen betreft nog strenger zijn voor de corporaties.

'De deur op slot'

De woningcorporaties op hun beurt zeggen dat de regels zo streng worden, dat investeren in slechte wijken bijna onmogelijk wordt. Marien de Langen is voorzitter van De Vernieuwde stad, het platform voor woningcorporaties in grote steden. Hij schreef een kritische brief aan minister Blok voor Wonen.

De Langen zegt dat de plannen het einde betekenen van gemengde wijken met goedkope en duurdere woningen en dat daardoor wijkverbetering praktisch onmogelijk wordt. "Minister Blok heeft voor ons op elf verschillende manieren de deur op slot gedaan", zegt De Langen.

Volgens hem is het ook niet zo dat vastgoedinvesteerders die taken nu gaan overnemen. "We hebben in Arnhem drie marktpartijen gevraagd te investeren in de moeilijke wijk Malburgen, maar ze gaan een blokje om. Ze doen het gewoon niet", zegt De Langen.

Jagersma vindt dat verwijt niet altijd terecht: "Als een corporatie in een wijk de sociale woningen niet goed onderhoudt, en als de gemeente niets doet aan de leefbaarheid in een wijk, dan gaat een investeerder daar natuurlijk geen dure huizen bouwen."

Meer negatieve reacties

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert negatief op de plannen. De VNG spreekt van "onzinnige voorwaarden die worden gesteld aan de investeringen door woningcorporaties".

Ook vinden de gemeenten dat ze minder mogelijkheden krijgen om samen te werken met corporaties. Dat terwijl het doel van Blok is de samenwerking tussen corporaties en gemeenten juist te verbeteren. De VNG stuurde maandag een brief naar minister Blok.

Politiek gevoelig

De verdeeldheid over de toekomst van de woningmarkt is ook terug te vinden bij coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat liet de 'Nacht van Duivesteijn' zien, toen de Eerste Kamer tenauwernood instemde met de verhuurdersheffing. Bronnen rond de fracties melden dat ook over deze plannen de partijen het nog niet eens zijn.

De PvdA ziet de corporaties als belangrijke partij voor de verbetering van wijken en vindt dat zij daar voldoende geld en mogelijkheden voor moeten hebben. De VVD vindt dat dit alleen geldt als het bedrijfsleven die taken niet wil doen. De corporaties mogen de markt niet bederven.

Minister Blok moet al deze partijen op één lijn zien te krijgen. De zogenoemde 'consultatieronde' loopt vandaag af. Blok gaat nu alle reacties op zijn wet op een rij zetten en vervolgens voorleggen aan de Raad van State. Zijn streven is dat de behandeling van de wet nog dit jaar is afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl