NOS SportAangepast

Gaisah gaat voor medaille op WK

De Nederlandse Atletiekunie heeft al gezegd dat ze verwacht dat de Nederlandse atleten komend weekend voor medailles gaan zorgen bij de WK indoor in Polen. Een van de kanshebbers op eremetaal is verspringer Ignisious Gaisah. Hij gaat ook voor een medaille, zegt hij.

Tijdens één van zijn laatste trainingen in Nederland maakt hij duidelijk dat hij er mentaal klaar voor is: "Ik denk dat 8.15, 8.20 nodig is voor het podium. Mijn doel is allereerst om de finale te halen en dan mezelf op te laden om de juiste afstand voor een podiumplek te springen."

Nederlands

Gaisah is sinds juli 2013 Nederlander. Hij zorgde vorig jaar tijdens zijn eerste wedstrijd in het Oranjeshirt meteen voor een unieke prestatie door een zilveren medaille te pakken bij de WK atletiek in Moskou. Hij was toen zenuwachtiger dan nu: "Ik wist nog niet wat ik kon verwachten. Mensen hadden hoge verwachtingen en ik raakte gestresst. Maar nu weet ik hoe het is en ben ik klaar voor de wedstrijd vrijdag."

Hij is er trots op dat hij met het winnen van de zilveren medaille vorig jaar al iets heeft terug kunnen doen voor de Nederlandse atletiekfans. Zij sloten hem direct in de armen: "Het verschil met toen ik in 2006 voor Ghana goud bij de WK indoor had gewonnen, was groot. Toen ik terugkwam in Ghana stond niemand op me te wachten. Vorig jaar kwam ik terug op Schiphol en stonden er allemaal camera's en allemaal mensen die me welkom heetten. Mijn leven is totaal veranderd. Nu herkennen mensen in Rotterdam me."

Gaisah neemt zijn Nederlanderschap serieus. Hij verstaat de taal goed, spreken is nog iets moeilijker. Daarom gaat hij op Nederlandse les. "Ik laat me testen om te kijken op welk niveau ik nu zit."

Mentale kracht

Doordat hij inmiddels de A-status heeft bij NOC*NSF hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over geld en kan hij zich focussen op trainen. "Dat geeft rust. Ik ben iemand die veel mentale kracht heeft. Toen ik ernstig geblesseerd raakte in 2008 dachten veel mensen dat ik nooit meer mijn oude niveau zou halen. Maar dat is me gelukt. Daardoor geloof ik dat ik de mentale kracht heb om alles te overwinnen. Ik denk dat ik sterker ben dan voor mijn blessure. Ik heb nu meer ervaring en dat kan ik gebruiken in de wedstrijd. Ik zal alleen tevreden zijn als ik op het podium sta."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl