NOS NieuwsAangepast

Fluiten in de geest van het debat

"Ik zie mezelf als een scheidsrechter", zegt Lara Rense, "die kijkt of er geen overtredingen worden gemaakt, iedereen even vaak aan de bal komt en of de tijd niet wordt overschreden." Joost Vullings: "Iedereen moet evenveel aan bod komen, ze moeten bij de stelling blijven en wij moet zorgen dat ze niet te veel door elkaar praten."

Dit zijn de uitdagingen voor de twee debatleiders vanmiddag bij het Radio 1 verkiezingsdebat. Tien fractievoorzitters van de landelijke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen discussiëren over gemeentelijke onderwerpen als softdrugsbeleid, zorg en fusies tussen gemeenten. "Het is anders dan iemand interviewen, we moeten ons niet in het debat mengen, zij moeten elkaar bestrijden", aldus Vullings.

Landelijke kopstukken

Het zijn gemeenteraadsverkiezingen, maar de landelijke politici zijn uitgenodigd. Dit leidt vaak tot kritiek. Volgens Joost Vullings lijkt het een spagaat, omdat de landelijke politici niet direct over de gemeentepolitiek gaan.

Toch zijn ze van belang. "Landelijke politici bepalen de marge van het gemeentebeleid. Neem de gekozen burgemeester. In Den Haag wordt bepaald of die er komt en in de gemeenten mogen ze die dan kiezen."

Of het een spannend debat wordt ligt helemaal aan de politici. Maar welke stelling zal voor de meeste discussie gaan zorgen? Volgens Joost Vullings is dat de stelling over fuserende gemeenten: Alle gemeenten onder 50.000 inwoners moeten fuseren. "Het lijkt een bestuurlijke vraag, maar dit staat erg dicht bij de mensen", aldus Vullings.

Rense hoopt dat de stelling over de zorgtaak van de gemeenten duidelijkheid schept: Als een partijgenoot van mij in een gemeente wethouder zorg wordt, dan... "Deze stelling moet de luisteraar duidelijk maken wat het verschil is tussen een PvdA-wethouder of een SP-wethouder."

Tien partijen?

Het is nog maar de vraag of PVV-fractievoorzitter Geert Wilders meedoet aan het debat. Hij had toegezegd, maar Joost Vullings twitterde vlak voor aanvang: "Jammer, maar niets aan te doen. @geertwilderspvv komt later of niet bij #NOSdebat vanwege mogelijk debat over Oekraine".

De verdere opstelling: VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdD, CU, SGP. Het debat begint om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur en is te volgen op Radio 1, Politiek 24 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl