NOS NieuwsAangepast

Werkgevers: FNV frustreert overleg

Normaal worden in januari en februari zo'n vijftig cao's afgesloten, maar de voorbije 2 maanden waren dat er slechts twintig. Reden: de vakcentrale FNV frustreert de cao-onderhandelingen met de looneis van 3 procent, zegt de werkgeversvereniging AWVN.

AWVN is de belangrijkste adviseur en coördinator van werkgevers voor het arbeidsvoorwaarden- en cao-overleg en betrokken bij het gros van de 900 cao's in Nederland.

De looneis van 3 procent noemde AWVN eerder al te hoog en niet realistisch. "Vrijwel geen enkel bedrijf kan momenteel een dergelijke kostenverhoging dragen." De eis zorgt voor veel onzekerheid bij werkgevers, aldus de AWVN.

Van de afgesloten cao's is de gemiddelde loonstijging 1,5 procent en dat ligt in de lijn met wat het CPB verwacht. Dat zal gezien het langzame en broze economische herstel ook niet snel meer worden, denken de werkgevers.

Langspeelplaat

In een reactie zegt Mariëtte Patijn, de arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV, dat het verwijt een langspeelplaat is van de werkgevers.

"Ook werknemers hebben last van de crisis. Ze hebben jarenlang begrip gehad voor de financiële situatie van bedrijven als gevolg van de crisis en koopkracht ingeleverd. Ze zien nu de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen een loonsverhoging die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar."

Volgens de FNV willen ook werknemers zekerheid over koopkracht en echte banen waarvan ze rond kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl