NOS NieuwsAangepast

Stel steelt 650.000 euro uit kerkkas

Een stel uit Voorburg heeft de laatste tien jaar zeker 650.000 euro uit de kas van een kerk in Den Haag gestolen. Dat zegt het bestuur van de Haagse Doopsgezinde Kerk dat aangifte heeft gedaan.

Voorzitter Wesselink van de kerkenraad zegt dat de man penningmeester was en later in die functie is opgevolgd door zijn vrouw. Hoe de fraude precies aan het licht is gekomen, wil Wesselink hangende het onderzoek niet zeggen. Wel zijn alle procedures aangescherpt en is de boekhouding ondergebracht bij een accountant.

Geen argwaan

Het stel kon zo lang zijn gang gaan binnen de Haagse Doopsgezinde Kerk, omdat de twee werkzaam waren in de financiële wereld. Ze hadden veel meer financiële kennis in huis dan de kascommissie die hun werk moest controleren. De commissieleden krijgen volgens Wesselink een aanvullende cursus zodat ze beter kunnen meekijken.

Het stel beloofde in eerste instantie om het geld terug te betalen, maar volgens Wesselink is er nog geen regeling getroffen. Wel is er beslag gelegd op de bezittingen van de twee.

10 miljoen

Ondanks de hoogte van het bedrag, vallen de gevolgen voor de kerk nog mee. "Het is een hele grote hap uit onze reserves. Maar het is niet zo dat wij volgend jaar failliet zijn", zegt Wesselink.

Vrijwilligers stelen jaarlijks 10 miljoen euro aan verenigingsgeld, bleek vorig jaar uit onderzoek. Meestal is de penningmeester de dader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl