NOS NieuwsAangepast

Ondernemers vrezen schade NSS

Ondernemers in Den Haag en Scheveningen vrezen dat ze tijdens de NSS-top tienduizenden euro's aan omzet mislopen. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen moeten verschillende zaken dicht van 23 tot 26 maart.

De negen horecazaken naast het Kurhaus in Scheveningen moeten tijdens de top hun deuren sluiten. In het Kurhaus slapen belangrijke gasten; wie is niet bekend. De omgeving van het hotel is afgezet.

De horecatenten in Scheveningen zijn bang dat ook in het weekend voor de top geen mensen komen. "Als er wordt geroepen dat iedereen Den Haag en Scheveningen moet mijden, laten mensen ons waarschijnlijk veel langer links liggen," zegt eigenaar Bjorn van Dijl van de Crazy Pianos.

Geen schadevergoeding

Bedrijven krijgen een schadevergoeding als ze tijdens de top 15 procent van hun jaaromzet mislopen. Maar dat halen de horeca-ondernemers in de twee tot drie dagen niet. De gemeente Den Haag stelt wel vervangende werkplekken voor kantoren ter beschikking.

Ook bedrijven in de buurt van het World Forum waar de top wordt gehouden en horeca langs de A4 (zoals het bekende brugrestaurant) moeten dicht. De delegaties zullen via de A4 vanuit Amsterdam en Schiphol naar Den Haag komen.

Slecht bereikbaar

Bedrijven waar tijdens de Nuclear Security Summit wordt gewerkt, maken zich zorgen over hun bereikbaarheid. "Vaste klanten zullen in die dagen niet op de Fred gaan winkelen," zegt Marco Groot-Landeweer van de ondernemersvereniging van de Frederik Hendriklaan in Den Haag.

De winkeliers hopen op veel dagjesmensen die hun omzet op peil houden. "We gaan een advertentie plaatsen om onze vaste klanten te laten weten dat we open zijn", zegt Groot-Landeweer. "Bovendien is het natuurlijk heel mooi dat Den Haag door de top in de hele wereld zo goed op de kaart wordt gezet."

NSS-top

Naar de Nuclear Security Summit komen president Obama, bondskanselier Merkel, de Chinese president Xi Jinping en meer dan vijftig andere wereldleiders. Ze gaan afspraken maken om nucleair materiaal beter te beveiligen.

De bijeenkomst is de grootste internationale top ooit in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl