NOS NieuwsAangepast

"Grond betekent macht voor Poetin"

"We zagen een superieure Poetin die niet twijfelt aan zichzelf of aan zijn eigen politiek. Hij was zo overtuigd van zichzelf dat hij het zich kon permitteren om kritische vragen toe te laten", zei Hubert Smeets, Rusland-specialist van het NRC Handelsblad in het Radio 1 Journaal.

Smeets beluisterde het gesprek dat de Russische president Poetin vandaag voerde met enkele journalisten. Poetin zei onder meer dat er op dit moment geen aanleiding is om geweld te gebruiken in Oekraïne.

Betekent dit dat Poetin echt geen geweld gaat gebruiken?

"Dat willen wij hier graag horen, maar Poetin zei twee dingen. Ten eerste zei hij inderdaad dat hij nu geen geweld gaat gebruiken, maar hij zei ook dat hij op zijn hoede blijft voor de 'fascistische regering die in Oekraïne door geweld aan de macht is gekomen', zoals Poetin het zei. Als de Russischsprekende burgers in het oosten van Oekraïne zich over een paar maanden nog steeds bedreigd voelen, is het nog altijd mogelijk dat Poetin alsnog militair gaat ingrijpen in Oekraïne."

Hoe bekijkt Poetin de situatie op de Krim?

"Poetin zegt dat er op de Krim burgers zijn opgestaan tegen die 'fascistische machtsgreep' in Kiev. Ze doen hetzelfde als de betogers op het centrale plein in Kiev: ze zijn voor zichzelf opgekomen en Poetin steunt dat. Elk volk dat via een referendum of anderszins zijn eigen lot wil bepalen, kan rekenen op steun van de Russische federatie, legde Poetin uit."

Is Poetin echt iemand van twee eeuwen geleden, zoals Kerry zei?

"Ja, maar Kerry heeft daarmee het probleem niet ontmanteld. Poetin is een typische vertegenwoordiger van de Russische politiek. Het gaat in Rusland altijd om invloed via grondgebied. In de VS gaat dat heel anders, daar willen ze invloed uitoefenen via Hollywood en Coca-Cola. Maar Russen denken: invloed is grondgebied. Dus hebben ze met de Krim een stukje grond erbij gepakt. Ze gaan op deze manier proberen om het Russische rijk van begin 20ste eeuw te herstellen. Dat is de politieke koers en het ideaal van Poetin."

Het Westen dreigt met economische sancties. Maakt dat indruk?

"Poetin ging daar niet nadrukkelijk op in, maar hij deed alsof Rusland een zelfvoorzienende economie is die volledig los van de buitenwereld kan bestaan en bloeien. Hij voelt wel dat de Russische economische groei afhankelijk is van de groei in Europa, dus hij liet Europa buiten beschouwing en richtte zijn pijlen vooral op de sancties die door de VS zijn aangekondigd."

Is de spanning nu iets afgenomen?

"Op de Krim is de zaak nog niet beklonken, maar in de rest van Oekraïne zal het de komende weken rustig blijven. Maar Poetin heeft tussen de regels door gezegd dat hij degenen die in opstand zijn gekomen tegen de 'fascistische regering' zal blijven steunen, hoe dan ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl