NOS NieuwsAangepast

PvdA,VVD nog geen lastenverlichting

De nieuwe CPB-cijfers over de Nederlandse economie stemmen hoopvol, maar het is volgens PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom "nog veel te vroeg" om al te spreken over lastenverlichting. Coalitiegenoot Halbe Zijlstra van de VVD zegt dat ook; "Er is volgend jaar nog steeds een begrotingstekort." Hij wil niet opnieuw fouten maken met lastenverlichting, zoals in het verleden gebeurd is.

De oppositie in de Tweede Kamer wil wel nu al kijken of lastenverlichting mogelijk is. Maar er moet nog wel het nodige gebeuren.

"We moeten niet te vroeg juichen", zegt Slob van de ChristenUnie. "We moeten nu niet opeens gaan denken dat we meteen alle teugels los kunnen gooien."

Hij vindt bijvoorbeeld dat er iets gedaan moet worden "om mensen aan het werk houden en mensen aan het werk krijgen. Dat is echt een grote opdracht, want er staan nog steeds te veel mensen aan de kant."

"Ombuigingen terugdraaien"

Van Ojik van GroenLinks zegt te hopen dat "ook het kabinet nu de conclusie trekt, dat de bezuinigingsmanie iets kan worden afgezwakt". En dat kan hem niet snel genoeg gaan, omdat het gevaar bestaat dat mensen nog 'preventief' worden ontslagen.

"Toen het begrotingstekort boven de 3 procent uitkwam werd ook onmiddellijk ingegrepen. Nu komt het eronder en dan moet je niet zeggen: we gaan over een aantal maanden weleens rustig kijken."

PVV-leider Wilders wil dat het kabinet nu werk maakt van lastenverlichting. "Ik denk dat je met deze cijfers in de hand maar één ding kunt doen en dat is de belastingen verlagen, de btw en de accijnzen verlagen, maar ook asociale ombuigingen als het sluiten van verzorgingshuizen onmiddellijk terugdraaien. Dat is wat er nodig is."

Belastingverlaging

Ook D66-leider Pechtold vindt lastenverlaging belangrijk. "Verdere lastenverlichting is belangrijk om banen te creëren en om ervoor te zorgen dat er meer besteedbaar inkomen is voor de lage en middeninkomens. Dat is goed voor de economie."

Dat vindt ook CDA-fractieleider Buma. Hij noemt de cijfers hoopvol. "Maar het belangrijkste is dat we voorop kunnen lopen bij het herstel van de economie en daarvoor is belastingverlaging nodig."

Volgens SP-fractieleider Roemer is het "ondanks en niet dankzij het kabinetsbeleid" dat de cijfers beter zijn. "Want we zijn natuurlijk jarenlang achtergebleven en we zitten nog steeds tegen een torenhoge werkloosheid aan te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl