NOS NieuwsAangepast

Nederland is minder innovatief

Nederland is een plaats gedaald op de Europese innovatieranglijst. Zweden, Denemarken, Duitsland, Finland en nu ook Luxemburg doen het beter op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Hoe beter een land scoort op innovatie, hoe hoger de verwachtingen zijn van toekomstige economische groei. Het is dus een belangrijke indicator hoe snel een land uit de crisis komt. De afgelopen jaren ging het goed met de innovatie, maar door de crisis zijn sinds vorig jaar de bedrijfsinvesteringen in onderzoek naar nieuwe producten en diensten fors gedaald.

Kritiek

Onlangs uitte ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) kritiek op het kabinetsbeleid voor innovatie. Volgens de raad is er in Nederland te weinig aandacht voor de vraag waar in de toekomst geld mee moet worden verdiend. In een reactie houdt minister Kamp van Economische Zaken vol dat er wel degelijk voldoende op de rails is gezet door het kabinet. Hij vindt het nog te vroeg om over het beleid te oordelen.

Concurrentie

De meest innovatieve regio's in Nederland zijn Noord-Brabant en de Randstad. In die gebieden werken bedrijven, universiteiten en overheden het beste samen om gezamenlijk nieuwe producten te ontwikkelen die de wereldwijde concurrentie goed aankunnen.

Die concurrentie komt vooral uit de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea, en dichter bij huis: uit Zwitserland. Deze landen zijn veel innovatiever dan de Europese Unie.

De EU probeert het innovatievermogen van de Europese landen te stimuleren en heeft daarvoor meer dan tien miljard euro per jaar beschikbaar. Wel wordt verwacht dat de landen zelf ook meer gaan investeren in innovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl