NOS NieuwsAangepast

Crisis op de Krim: drie scenario's

De Krim is in Russische handen gevallen. Maar hoe gaat het verder met het Oekraïense schiereiland? We hebben drie scenario's op een rij gezet.

1. Het blijft bij de Krim

Het is goed mogelijk dat Rusland 'genoegen neemt' met de huidige situatie op de Krim. Russische troepen hebben er de controle overgenomen zonder ook maar één schot te lossen.

Bovendien heeft het Westen tot nu toe niets kunnen doen tegen de Russen. Als Rusland verder gaat en ook het oosten van Oekraïne bezet, dreigen gevoelige sancties. Ook heeft de G8, de organisatie van de acht grootste industriële landen, gedreigd om Poetin uit te sluiten.

2. De Russen willen meer

De Russische minister Lavrov heeft het optreden van Russische troepen verdedigd door te zeggen dat zij op de Krim "de eigen burgers" beschermen. Maar ook in het oosten van Oekraïne wonen veel etnische Russen. De regering in Kiev vreest dat Moskou het ook op die gebieden gemunt heeft.

Toch denkt NOS-correspondent David Jan Godfroid dat een invasie in het oosten onwaarschijnlijk is, zeker nu president Poetin heeft gezegd dat hij geen noodzaak ziet voor zo'n militaire actie. Ook historicus Rob de Wijk zei gisteren: "De Russen hebben geen enkel belang bij het voeren van oorlog."

3. Oekraïne slaat terug

Een eveneens onwaarschijnlijk scenario: het Oekraïense leger begint een offensief tegen de Russen. Interim-premier Jatsenjoek heeft weliswaar gezegd dat zijn land de Krim nooit zal afstaan, maar hij kan er tegelijk weinig tegen doen.

"De situatie had kunnen escaleren. Maar dat is tot nu toe niet gebeurd", zegt militair historicus Christ Klep. "Het kan bijna niet anders dan dat de regering in Kiev heeft gezegd: niet escaleren."

Volgens Klep maken Oekraïense troepen op de Krim geen schijn van kans tegen het grote Russische leger. "Ze zijn volkomen geïsoleerd van de hoofdmacht op het vasteland. Een offensief zou een zelfmoordmissie zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl