NOS SchaatsenAangepast

Tuitert stopt met schaatsen

Mark Tuitert zet een punt achter zijn schaatsloopbaan. Dat heeft hij op zijn website bekend gemaakt: "Ik stop met schaatsen." In een lange verklaring legt de 33-jarige Holtenaar vervolgens zijn besluit uit en kijkt hij ook terug op zijn loopbaan.

"Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig."

Tuitert beleefde het hoogtepunt van zijn loopbaan op de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. Daar veroverde hij een gouden medaille op de 1.500 meter. Op de afgelopen Spelen in Sotsji eindigde hij als vijfde op de schaatsmijl. Daarna liet hij al blijken te twijfelen over een vervolg van zijn loopbaan. "Daar ga ik de komende weken eens goed over nadenken", zei hij toen.

Loopbaan

Tuitert werd in 1999 wereldkampioen allround bij de junioren en hij debuteerde in 2001 op twintigjarige leeftijd bij de EK allround voor senioren in Baselga di Piné. Daar ging hij na de eerste twee afstanden aan de leiding, maar tijdens de 1.500 meter stapte hij op een blokje en ging hij onderuit. Zijn klassement was daarmee verkeken.

In 2003 werd Tuitert derde bij de EK allround en een jaar later pakte hij met een wereldrecord punten (151.691) de Europese titel in Heerenveen. Dat seizoen werd hij bij de WK afstanden ook tweede op de 1.500 meter en veroverde hij op die afstand de wereldbeker.

Tuitert werd in 2005 met Erben Wennemars en Carl Verheijen de eerste wereldkampioenen op de achtervolging. Ook pakte hij opnieuw een zilveren plak op de 1.500 meter en veroverde hij andermaal de wereldbeker op zijn favoriete afstand.

Zijn eerste olympische succes behaalde Tuitert in 2006. Hoewel hij zich niet op de individuele nummers had geplaatst, maakte hij deel uit van de bronzen ploeg op de achtervolging. Vier jaar later was brons andermaal de kleur op de ploegenachtervolging, maar op de 1.500 meter ontving hij zijn felbegeerde en onverwachte gouden plak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl