NOS NieuwsAangepast

"Poetin voert psychologische strijd"

Er zijn al meer dan 16.000 Russische soldaten op de Krim. De Verenigde Staten leggen militaire samenwerking met Rusland voorlopig stil. De EU dreigt met sancties. Toch binden de Russen voorlopig niet in, zegt defensiespecialist Ko Colijn van instituut Clingendael.

"De Russen binden niet in. Er worden zoveel militairen aangevoerd dat ze nu om iedere Oekraïense basis op de Krim een cordon kunnen leggen. Oekraïense soldaten worden nu uitgehongerd. In figuurlijke zin, want de Russen hebben er belang bij dat ze zich zonder slag of stoot zullen overgeven en voeren de druk daarom steeds verder op. De Russen kunnen volhouden dat ze er niet op uit zijn om te vechten, maar alleen voor het geval dat. Poetin dreigt wel met de machtiging die hij heeft om te vechten, maar de Oekraïense strijdkrachten beseffen dat ze volstrekt kansloos zijn."

Er was een grote oefening van het Russische leger die volgens het Russische leger niets te maken had met Oekraïne. Poetin zegt dat de oefening succesvol is verlopen en de militairen gaan terug naar hun basis. Is dat een teken?

"Nee, dat zou ik niet zeggen. Die oefening is niet zomaar uit de lucht gevallen. Die was al lang gepland en niet aan de grens bij de Krim. Het is overdreven om te denken dat die oefening deel uitmaakte van deze intimidatieactie."

Maar Poetin heeft zich toch niet voor niets laten fotograferen tijdens de oefening?

"Natuurlijk niet. Het is ook een psychologische campagne. En daar hoort de spierballen rollende Poetin natuurlijk ook bij."

In het oosten van Oekraine wonen ook veel Russen. Kan de situatie nog veel verder gaan?

"In theoretische en praktische zin ja. De Russen tasten af hoe de wereld reageert. En de wereld reageert heel voorzichtig. Het westen is alleen bezorgd om de reactie vanuit Kiev en de Oekraïense soldaten. Kunnen die hun zelfbeheersing bewaren? Anders slaat de vlam in de pan en kunnen de Russen aanleiding geven om in de aanval te gaan. Het westen reageert nu krachtiger dan in de eerste dagen. Maar de reactie van de EU om tot donderdag niets te doen... Ik denk niet dat Poetin daar erg bang van wordt."

De EU reageert voorzichtig, maar wat vindt u ervan dat de militaire band tussen Rusland en de VS is bevroren?

"Dat maakt ook geen indruk. Het ging om vloot- en havenbezoeken. Elkaar opbellen om te melden dat er een oorlogsschip aankomt. Waar ik me meer zorgen over maak, is het contact op hoger niveau over troepenbewegingen. Als die contacten opdrogen, nemen de misverstanden snel toe. Als de samenwerking wat betreft Iran en Syrië op de tocht komt te staan, dan gaan beide partijen een eigen leven leiden en krijgen we echt een 'Koude Oorlog-situatie'. Maar dat is nu nog niet het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl