NOS NieuwsAangepast

Schoonzoon Bin Laden voor rechter

In New York is het proces begonnen tegen een schoonzoon van de vroegere al-Qaidaleider Osama bin Laden. Sulaiman Abu Ghaith, echtgenoot van de oudste dochter van Bin Laden, is het belangrijkste lid van het terreurnetwerk al-Qaida dat in de VS terechtstaat na de aanslagen van 11 september 2001.

Abu Ghaith moest gisteren verschijnen in de New Yorkse rechtbank bij de selectie van de jury. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak begint woensdag of donderdag en zal zeker drie weken duren.

Samenzwering

Abu Ghaith staat terecht op verdenking van samenzwering met als doel Amerikaanse burgers te doden. Ook zou hij terroristen aan materiaal en geld hebben geholpen.

Na de aanslagen van 11 september 2001, waarbij duizenden Amerikaanse burgers omkwamen, werd Abu Ghaith bekend als woordvoerder van al-Qaida. Zo kondigde hij op videobeelden aan dat er nog veel meer aanslagen met vliegtuigen in de Verenigde Staten zouden volgen.

Persoonsverwisseling

Volgens raadslieden van Abu Ghaith verwisselen de aanklagers hun cliënt met een gedetineerde met dezelfde naam die in de militaire gevangenis Guantánamo Bay wordt vastgehouden.

Abu Ghaith had de de Koeweitse nationaliteit, tot dat land na de aanslagen van 2001 besloot zijn paspoort in te nemen. Hij werd vorig jaar maart ingerekend in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Abu Ghaith kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als de jury hem schuldig acht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl