NOS NieuwsAangepast

Reizen op rekening in Rotterdam

Reizigers met het stadsvervoer in Rotterdam kunnen vanaf vandaag op rekening rijden. Het gaat om een proef met een systeem dat op termijn in heel Nederland kan worden ingevoerd.

Nu moeten reizigers zonder abonnement geld op hun ov-chipkaart zetten voordat ze gaan reizen. Reizigers die zich aanmelden voor reizen op rekening krijgen na een maand een factuur thuis en het geld wordt automatisch afgeschreven.

Toekomst

De RET heeft het systeem afgekeken van de metro in Londen. Daar wordt het rekeningrijden al gebruikt. Deze techniek maakt het mogelijk om in de toekomst ook in en uit te checken met bijvoorbeeld een bankpas of een mobiele telefoon.

Directeur Pedro Peters van het ov-bedrijf RET is niet bang dat reizigers de rekening niet kunnen betalen. "Dat risico is voor ons. En als je niet kunt betalen, blokkeren we het reizen op rekening."

Vijf jaar

Het is deze maand vijf jaar geleden dat in Rotterdam als eerste de strippenkaart werd afgeschaft. Uit onderzoek onder reizigers in Rotterdam blijkt dat 83 procent inmiddels helemaal gewend is aan de ov-chipkaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl