NOS NieuwsAangepast

Wervende woorden in politiek

Door research-redacteuren Hugo van der Parre en Ardy Stemerding.

Uit de namen van de 1024 lokale kieslijsten die aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen, kan worden afgelezen met welke wervende woorden partijen hopen kiezers te trekken.

Veruit het meest populair is het woord belang of belangen. Dat komt maar liefst 186 keer in een partijnaam voor. Variërend van Algemeen Belang (17x) en Gemeentebelangen (93x) tot Rotterdams Turks Belang en Werknemersbelang in Waalwijk.

'Teleurgestelde burgers'

Ook van het woord progressief wordt kennelijk wervende kracht verwacht. Er zijn 33 partijen die zich op die manier als vooruitstrevende partij op de politieke kaart zetten. Van het Nijkerks PROgressief 21 tot het Platform Progressief Wierden.

In Zaanstad zit de partij Progressief Burgerbelang. Deze partij combineert in zijn naam drie woorden. Naast belang en progressief gebruiken ze ook het woord burger. Dat wordt in verschillende variaties door 25 partijen gehanteerd. Een opmerkelijke variant is de lijst Teleurgestelde Burgers in Eindhoven, naar eigen zeggen "een spreekbuis voor al die mensen die totaal geen vertrouwen meer hebben in de politiek" .

Dan is er nog democratisch of democraten. Naast D66 (officieel: Democraten 66) gebruiken nog eens 29 lokale partijen de term op hun affiche. Zo is er in Dongen een Democratisch Podium en in Den Haag doen de Islam Democraten mee.

Ons

Sommige partijen benadrukken graag dat ze staan voor ons (12x) of voor ons dorp (24x). In Tubbergen doet Dorpen Centraal mee, in Druten hebben ze zelfs zes Dorpslijsten, eentje voor elke woonkern. Elders heet het intiem Ons Roerdalen of Wij Lansingerland.

De aloude marketingtruc om iets nieuw te noemen, wordt nog veertien keer gebruikt, bijvoorbeeld door Nieuw Elan Zuidplas, terwijl ze daar ook de partij Nieuwe Gemeente Politiek hebben. In Heiloo doet de Nieuwe Communistische Partij mee, maar die is zo nieuw niet meer, want hij bestaat inmiddels al weer 22 jaar.

God

En dan zijn er partijen die benadrukken dat ze volgens de regels van een religie leven. Vanzelfsprekend kennen we het CDA, de SGP en de ChristenUnie. Maar er zijn er meer, zoals de Christelijke Arbeiders Partij (Bunschoten) en de Gelovige Democratische Unie (Ermelo).

Een opvallende is de partij Jezus Leeft. Deze partij doet in acht gemeenten mee en bepleit onder meer de terugkeer van de gulden, het afschaffen van het leger en een maximumsnelheid van 50 km/uur buiten de bebouwde kom.

IJsbaan

Tenslotte zijn er talloze lijsten die uitdragen dat ze een partij voor of van iets zijn. In Eindhoven bestaat al enige tijd de Partij van de Toekomst van Johan Vlemmix.

Zo is er ook een Partij van de Dialoog (Almere), Partij van de Rede (Deventer), Partij van Tegenwoordig (Leiden), Partij voor Lokaal Maatwerk (Doetinchem), Partij voor de Bijstand (Zuidwest-Friesland), een Partij voor Vrije Poldermensen (Noordoostpolder) en een Partij voor de IJsbaan (Zaanstad). De laatste richt zich al een paar jaar op, inderdaad, de aanleg van een kunstijsbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl