NOS NieuwsAangepast

"Oekraïne moet hoofd koel houden"

Oekraïne moet kalm blijven en niet ingaan op provocaties door Rusland. Dat heeft PvdA-leider Samsom betoogd in Buitenhof.

Hij maakte een vergelijking met Georgië, dat in 2008 tanks inzette in het conflict met Rusland over Zuid-Ossetië. Dat was toen voor Moskou het excuus om Georgië binnen te trekken.

Uitweg

Volgens Samsom is een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is nog steeds mogelijk, zo lang alle partijen het hoofd koel houden. De nieuwe machthebbers in Kiev moeten de Russen in het land voldoende rechten geven, vindt Samsom. "Dat zou een uitweg voor iedereen zijn."

Eurocommissaris De Gucht, oud-minister van Buitenlandse Zaken van België, zat ook aan tafel bij Buitenhof. Hij noemde een militaire interventie door het Westen in het conflict "volstrekt uitgesloten".

CDA-leider Van Haersma Buma zei vanmorgen bij WNL op Zondag dat Rusland "terug in zijn hok" moet en weg uit Oekraïne. Hij vindt dat de NAVO-landen desnoods gezamenlijk hun ambassadeurs uit Moskou moeten terugroepen. Tot nu toe heeft alleen Canada dat gedaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Rusland voorlopig gewoon op zijn post blijft. BuZa wil de dialoog met Moskou openhouden om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl