NOS SchaatsenAangepast

"Schaam me bijna voor de scheids"

Rintje Ritsma, organisator van drie dagen NK schaatsen in het Olympisch Stadion, stak na de diskwalificatie van Sven Kramer zijn woede niet onder stoelen of banken. "Ik schaam me bijna voor de scheidsrechter."

Scheidsrechter Jacques de Koning besloot Sven Kramer te diskwalificeren vanwege een zogenaamde 'kick-finish', het maken van een trappende beweging bij het passeren van de finishlijn. Ritsma: "Dit is hele slechte reclame voor het schaatsen. Sven wil helemaal geen tijdwinst pakken. Zo'n scheidsrechter moet nog even een statement maken. Ik had dat niet verwacht van Jacques (de Koning, red.)"

Echt een domper

Ritsma geeft toe dat er regels gelden en dat die gevolgd moeten worden, maar "fluit gewoon in de lijn van de wedstrijd. Dit is wel een domper. Echt zonde".

Reactie scheidsrechter

Scheidsrechter Jacques de Koning gaf na afloop aan schaatsen.nl toe dat hij het verschrikkelijk vond om tot diskwalificatie over te gaan. Maar hij zag geen andere mogelijkheid: "ik was bang voor precedentwerking." Fluiten in de geest van de wedstrijd was volgens de Koning geen optie: "ik ken die kreet wel, maar in de voetballerij kan dat gemakkelijker dan bij ons. De regels zijn bij ons helder en clean."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl