NOS NieuwsAangepast

"Ik ben er heel verdrietig van"

Door Pauline Broekema

"Ook ik wil hier kunnen blijven als ik oud ben", zegt autohandelaar Witte uit Zwanenburg. Op de etalageruit van zijn showroom heeft hij een protestposter geplakt. Tegen sluiting van Eigen Haard, het verzorgingshuis van het dorp.

Het verzet tegen de voorgenomen sluiting is van eenzelfde felheid als destijds het protest tegen de overlast van het naburige Schiphol. Dat heeft de dorpssamenleving trouwens nog hechter gemaakt, vertelt Witte. Wie ondanks de vliegtuigen die laag overkomen in Zwanenburg is blijven wonen, wil nooit meer weg. "We hebben bijvoorbeeld een heel bloeiend verenigingsleven", vertelt Kees Bos van de Dorpsraad.

Iedereen die je spreekt in Zwanenburg is het erover eens dat Eigen Haard sterk verouderd is. En dat er iets moet gebeuren. Bij voorkeur nieuwbouw op dezelfde plek en dan in een woonvorm die aansluit bij het huidige beleid, ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen.

"Ik ben er heel verdrietig van. Net als de andere bewoners. En zenuwachtig, dat was ik vroeger nooit", zegt de 88-jarige Tinie Maes. Ze woont nog in een aanleunwoning van het verzorgingshuis. Die blijven. Maar ze rekende erop dat ze in het verzorgingshuis terecht kon als het minder met haar gaat. Die zekerheid is ze kwijt. "Wat moet ik in Badhoevedorp? Of nog verder weg... in Haarlem? Mijn hele huwelijk heb ik hier gewoond. 67 jaar."

Gevangenen

Als Eigen Haard wordt gesloten dan hebben de bewoners de garantie dat ze kunnen verhuizen naar wooncentra elders in de Haarlemmermeer. "Maar mensen willen dat niet omdat hun familie en vrienden hier wonen. En met het openbaar vervoer is het slecht bereikbaar", zegt Kees Bos.

Bij de brug is een korte protestactie. Handtekeningenlijsten gaan rond. "In Nederland zorgen we op dit moment beter voor onze gevangenen dan voor de ouderen", schampert een actieleidster. Ze zwaait naar een automobilist die claxonneert en zijn duim opsteekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl