NOS NieuwsAangepast

Gemeenten niet blij met fraudewet

Gemeenten maken zich zorgen over de zogenoemde fraudewet die uitkeringsfraude moet bestrijden. Mensen die te veel geld hebben ontvangen, krijgen sinds 1 januari vorig jaar een boete, ook als ze niet wisten dat ze te veel geld kregen. Ze moeten niet alleen het uitkeringsgeld terugbetalen, maar ook een vaak even hoge boete betalen.

Volgens Amsterdam, Leiden en andere gemeenten leidt de wet ertoe dat mensen die een uitkering ontvangen ten onrechte als fraudeur worden aangemerkt. Ze zitten vaak al in financiële problemen en door de boete wordt hun situatie er niet beter op, zeggen de gemeenten.

Hoeveel mensen zonder opzet te veel geld hebben opgestreken, en toch een boete krijgen, is niet bekend. De vereniging van sociale diensten Divosa denkt dat van de 6 miljard euro die vorig jaar aan uitkeringen werd verstrekt, ongeveer 100 miljoen onterecht was. Maar Divosa kan niet zeggen hoeveel hiervan 'onbewuste' fraude betreft.

18.000 euro boete

RTL Nieuws meldde vanavond dat een vrouw een boete van het UWV kreeg van ruim 18.000 euro. De vrouw krijgt een WIA-uitkering van 900 euro en ontving daarnaast jarenlang onterecht een toeslag van 200 euro.

In totaal heeft ze 30.000 euro ten onrechte ontvangen doordat ze destijds een verkeerd formulier heeft ingevuld. Samen met de boete heeft ze nu een schuld van 48.000 euro.

Kamerleden

Naar aanleiding van de RTL-uitzending maken ook Kamerleden zich druk over de zaak. Op Twitter schrijft CDA-Kamerlid Pieter Heerma: "Fraudewet leidt tot hoge boetes voor onschuldige gezinnen, en echte boeven ontspringen de dans. Fraude-aanpak faalt!" Hij gaat dinsdag Kamervragen stellen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zegt dat mensen meteen worden weggezet als fraudeurs, terwijl het de overheid is die fout zit. GroenLinks wil dat de wet onmiddellijk wordt aangepast en gaat ook Kamervragen stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl