NOS SchaatsenAangepast

Kramer gediskwalificeerd op NK

Sven Kramer is op de NK allround gediskwalificeerd op de 5.000 meter. Hij maakte een 'kick-finish', een trappende beweging op het moment dat hij de finishlijn passeerde. Een dergelijke actie is niet toegestaan.

Kramer reageerde na afloop beheerst: "Regels zijn regels, maar ik ben me van geen kwaad bewust. Ik doe dit echt niet om tijd te winnen."

De olympisch kampioen op de 5.000 meter beaamde vervolgens, met wat meer cynisme, dat dit Nederland op zijn smalst was. "De juryleden willen blijkbaar een stempel op de wedstrijd drukken. Nou, dat is goed gelukt."

Kramer, die zondag niet start op de 1.500 meter, loopt nu directe kwalificatie mis voor de WK allround, maar kan door de KNSB alsnog worden aangewezen. "Ik ga het de komende dagen allemaal even bekijken. Normaal gesproken zou ik wel gaan. Maar het wordt me zo wel een stuk makkelijker gemaakt (om niet te gaan, red.)."

Reactie scheidsrechter

Scheidsrechter Jacques de Koning gaf na afloop aan schaatsen.nl toe dat hij het verschrikkelijk vond om tot diskwalificatie over te gaan, maar dat hij geen andere mogelijkheid zag. "Ik was bang voor precedentwerking." Fluiten in de geest van de wedstrijd was volgens de Koning geen optie: "Ik ken die kreet wel, maar in de voetballerij kan dat gemakkelijker dan bij ons. De regels zijn bij ons helder en clean."

Ploeggenoot ook gediskwalificeerd

Kramers ploeggenoot Douwe de Vries werd door de organisatie ook uit het toernooi gehaald. Hij stak een bocht verkeerd in en zal zondag eveneens niet starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl