NOS NieuwsAangepast

"Oorlog Oekraïne nog ver weg"

"Poetin verklaart Oekraïne de oorlog." Dat schreef de krant Oekrainskaja Pravda nadat het Russische parlement president Poetin toestemming had gegeven om het leger in te zetten in Oekraïne. Ook internationale waarnemers zien in de goedkeuring een verkapte oorlogsverklaring.

Toch is het allerminst zeker dat Russische tanks binnenkort door de straten van Kiev rollen. De Russische onderminister van Defensie Karasin zei dat alle opties nu weliswaar op tafel liggen, maar dat dat niet betekent dat Poetin onmiddellijk extra troepen naar Oekraïne stuurt.

Een woordvoerder van Poetin bevestigde dat hij beslissingen neemt op basis van de ontwikkelingen.

Vreedzame burgers

Een reden om extra troepen te sturen zouden acties van het Oekraïense leger kunnen zijn tegen vreedzame burgers op de Krim en in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Russische parlementsvoorzitter gezegd tegen de Oekraïense president.

Vooralsnog verandert er weinig aan de situatie in Oekraïne, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Er waren al Russische militairen op de Krim, bij het parlementsgebouw, bij de luchthaven, bij radio- en televisiestations en op andere plekken. De Russen waren al bezig om stapje voor stapje centrale punten op De Krim in te nemen. Er is nu een geformaliseerde vorm van conflict tussen de beide landen."

Volgens Godfroid is één ding wel veranderd. Rusland bepaalt vanaf nu wat een normale politieke situatie is in Oekraïne.

Algemene mobilisatie

Oekraïne van zijn kant staat tamelijk machteloos. Voormalig oppositieleider Vitali Klitsjko heeft een oproep voor algemene mobilisatie gedaan. Volgens Godfroid zal de oproep wel breed worden gedragen, maar of het tot een mobilisatie komt, moet worden afgewacht. Het parlement en de regering moeten daar over stemmen.

En Oekraïne zal zich wel twee keer bedenken voordat het daadwerkelijk de wapens opneemt tegen Rusland, zegt Godfroid. "Er moet ook gekeken worden naar de mogelijkheden. Het Oekraïense leger is niet in opperbeste staat. En financieel staat Oekraïne er slecht voor. De vraag is of ze het risico aandurven om het grote machtige Russische leger aan te vallen. Als je dat doet, weet je niet waar het eindigt."

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp bevestigt vanuit Kiev dat Oekraïne helemaal niet zit te wachten op een oorlog met Rusland. In dat geval zou een deel van de bevolking, vooral in het oosten van het land, zich tegen de regering kunnen keren. Volgens Dennekamp zal de nieuwe regering in Kiev aansturen op een internationale diplomatieke oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl