NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: ouderen onterecht bang

Staatssecretaris Van Rijn benadrukt dat ouderen die nu in een instelling wonen het recht houden daar te blijven. Hij reageert daarmee op het bericht dat een groot aantal verzorgingstehuizen de deuren moet sluiten. Bewoners maken zich zorgen en komen in actie.

"Niemand komt op straat te staan", laat Van Rijn in een reactie weten. "Dat is van het begin af aan mijn beleid en dat van mijn voorganger geweest. Iedere suggestie anderzijds maakt mensen onterecht bang."

Dertien verzorgingstehuizen zijn al gesloten; op nog eens tachtig andere locaties is sluiting aangekondigd. Volgens een berekening van Bureau Berenschot verdwijnen in de komende vijf jaar naar verwachting zo'n 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dat komt doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen.

"Minder mensen in een instelling betekent minder instellingen", zegt de staatssecretaris. Veel ouderen zullen wel moeten verhuizen. Van Rijn: "Dat is niet minder dan pijnlijk, maar niemand verliest zijn recht op een plek in een instelling".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl