NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad bijeen om Oekraïne

De VN-Veiligheidsraad is voor de tweede keer in twee dagen in spoedvergadering bijeen om zich te buigen over de situatie in Oekraïne. Aanleiding is de toestemming die het Russische parlement president Poetin heeft gegeven om het leger in te zetten in Oekraïne.

Oekraïne vroeg de VS en andere leden van de Veiligheidsraad vanavond om hulp bij de bescherming van zijn territoriale integriteit. Rusland is permanent lid van de Veiligheidsraad en kan elk besluit blokkeren met een veto.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, wil dat de VN waarnemers stuurt naar Oekraïne. Ook de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zou waarnemers moeten sturen.

Hague

Groot-Brittannië had om de spoedvergadering van de Veiligheidsraad gevraagd. De Britse minister Hague van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Londen op het matje geroepen om hem zijn ernstige zorgen over te brengen.

Verder heeft Hague een verklaring uitgegeven waarin hij zegt dat hij "ernstig bezorgd is over de escalatie van de spanningen in Oekraïne en het besluit van het Russische parlement om militaire actie toe te staan". Morgen gaat hij naar Kiev om te overleggen met de Oekraïense regering.

Militaire interventie

Gisteren kwam de VN-Veiligheidsraad al bijeen. Oekraïne beschuldigde Rusland toen van een illegale militaire interventie in het land. Moskou toonde zich van geen kwaad bewust.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag met spoed bijeen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Ook minister Timmermans zal daarbij zijn. Hij zegt dat hij volledig doordrongen is van de noodzaak van het overleg.

Robert Serry, adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor Oekraïne, wilde vandaag van Kiev naar de Krim reizen, maar zag ervan af na overleg met de autoriteiten op de Krim. De Nederlander wilde voor Ban de situatie met eigen ogen bekijken en oproepen tot kalmte.

Serry reist nu terug naar Genève, om verslag uit te brengen aan Ban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl