NOS NieuwsAangepast

Studenten in Groninger Museum

In het Groninger Museum is vanaf vandaag de tentoonstelling De student in Groningen 1614-2014 te zien. De stad viert dit jaar het 400-jarige bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens het museum vormen studenten al eeuwenlang een ''kleurrijk, opgewekt en kritisch element'' van de stad, waar een op de vijf inwoners student is.

De tentoonstelling belicht het studentenleven aan de hand van originele voorwerpen, foto's en filmbeelden. Die laten niet alleen het gezellige studentenleven zien, maar tonen ook de rol van studenten tijdens verschillende oorlogen, bij de ontwikkeling van de stad, in de politiek en in het sportleven.

Volgens conservator Egge Knol worden er onder meer bierglazen gepresenteerd, stropdassen, vaandels en uit de mode geraakte studentenmutsen. Het oudste voorwerp is het bewijs van inschrijving van de allereerste student. Knol noemde als meest dramatische stuk een afscheidsbrief van een doodgeschoten student die verzetsstrijder was. De expositie is tot september te bezichtigen.

Festiviteiten

Student in Groningen is de eerste van drie tentoonstellingen rond het jubileum. De andere twee exposities zijn '400 jaar wetenschap' in de Der Aa-kerk en 'Kunst en wetenschap' in het Universiteitsmuseum. Ook zijn er in de stad van 15 mei tot 16 juni tal van festiviteiten rond het zogeheten 'RUG-thema For Infinity (400)'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl